IRODÁNK 10.00-17.00 ÓRA KÖZÖTT TART NYITVA. MEGÉRKEZTEK AZ ELSŐ AKCIÓK! HÍVJON BENNÜNKET 06209215331!

1 napos kirándulás Siroki vár-Eger-Szépasszonyvölgy

Magyarország > Heves megye > Eger

16.900 HUF-tól / fő

Szállás információk

Szállás típusa: Program szerint
Ellátás: Program szerint
Utazás módja: Busz

Az ár tartalmazza:
autóbusz, idegenvezető, a programban leírt belépők, ebéd.

Az ár nem tartalmazza:
-

Részletek

1 napos kirándulás Siroki vár-Eger-Szépasszonyvölgy

2020. augusztus 15 szombat

Útvonal: Pécs-Budapest-Sirok-Eger-Szépasszonyvölgy-Budapest-Pécs

Részvételi díj: 16.900.-Ft/fő


Részvételi díj a következő szolgáltatásokat tartalmazza: autóbusz, idegenvezető, a programban leírt belépők, ebéd.

Indulás reggel 6 óra Pécs. Budapest felszállás Syma csarnok 9 órakor.

Rövid pihenők után megérkezés Sirokra.

Izgalmas és romantikus túra várja a siroki vár látogatóit. A Bükk és a Mátra erdeinek határán, a Vár-hegy tetején magasodó erődítményt egy sziklatömb belsejébe vájták és tetejére építették elődeink. Ezt az igazán különleges építményt egy helyenként meredek túraútvonalon lehet megközelíteni. A hegy gyomrában kialakított üregekből és a szerteágazó kazamatarendszerből titokzatos ablakok nyílnak a várhoz vezető útra. Nem árt ha van nálunk elemlámpa. A  hegy gyomrába hatalmas járatokat, lépcsőket és termeket alakítottak ki, ezek is bejárhatók, felfedezhetők. Az erődítmény legősibb része a felsővárban található lakótorony, erre épült az öregtorony, mely az őrség lakhelyéül szolgált. Az egykori erősség hétköznapi életének ma is látható lenyomatai a hajdani istálló, a gabonatároló verem és az ivókút. A várhegyen álló várromból kitekintve elképesztő panorámában gyönyörködhet az, aki felkaptat a hegytetőre.

Várlátogatás után tovább utazás Egerbe, az Egri Vár meglátogatása.

Eger vára a 16. században, a török megszállás miatt három részre szakadt Magyar Királyság végvárrendszerének, „Európa védőpajzsának” fontos erőssége volt. Ezer éves történetének leghíresebb eseménye az 1552-es ostrom, amikor a Dobó István által vezetett kétezer fős védősereg közel harmincszoros török túlerővel szemben megvédte a várat. Elsőként a korabeli krónikás, Tinódi Lantos Sebestyén örökítette meg históriás énekében a győzelmet, amely további irodalmi és képzőművészeti alkotások közvetítésével vált a nemzeti emlékezet részévé. Eger védőinek a magyar hőskultuszban betöltött szerepét Gárdonyi Géza Egri csillagok című nagyhatású regénye, illetve az ebből készült film erősítette tovább.

A kicsit fárasztó nap után programunk utolsó állomása Szépasszonyvölgy. Itt kapunk egy finom ebédet, majd hazaindulásig szabadprogram, pincelátogatás, borozgatás, ajándékvásárlás.

Hazaindulás este 6 órakor.

 


 

-