BÁRHOVA UTAZNA, MIELŐTT DÖNTENE KÉRJEN TŐLÜNK IS AJÁNLATOT, LEHET MI ADJUK A LEGJOBBAT! istria@istria.hu

Isztriai-félsziget

Az Isztriai-félsziget (Istra) az Adriai-tenger egyik legnagyobb félszigete. Tengerpartja általában sziklás, az öblökben kavicsos, emellett mesterséges kialakítású homokos kis strandok találhatók. A félsziget nagyrészt Horvátországhoz, északon pedig Szlovéniához tartozik. Két részre különíthető el, Belső-Isztriára és a tengerparti részre. Északon a félszigetet a Trieszti-öböl, a Cicarija- és az Učka-hegység, keleten a Kvarner-öböl, nyugaton és délen pedig az Adriai-tenger határolja.

Isztria a természet és az ember harmonikus együttélésének beszédes bizonyítéka. Itt egyaránt megtalálhatóak a hegyek zöldellő erdőkkel borítva és a kék-zöld tenger, szikrázó fehér homokkal vagy színes kavicsokkal borított partjával, csendes öbleivel, vagy szikláival, melyeket a tenger évmilliók óta szüntelenül ostromol. Az ember már ősidők óta lakja e vidéket, teljes harmóniában a természettel. Ennek ékes bizonyítékai mai napig láthatóak, hiszen itt olyan települések is vannak, melyek önmagukban élő múzeumok. Az itt élő emberek mindennapjaikat azok között a falak között élik, melyeket egykor ősapáik építettek, a leszármazottaik pedig generációkon keresztül megőrizték az utókornak.

Itt a turista, bármilyen célból is látogat el erre a vidékre, megtalálja az érdeklődésének tárgyát, hiszen a történelmi hagyatékokon felül, megcsodálhatóak a természet szépségei a hegyvidéken és a tenger partján egyaránt, de élvezheti a vízi sportok számtalan fajtáját, vagy elmerülhet a gasztronómiai élvezetekben is. Legfőképp azok fogják élvezni ezt, akik szeretik a tenger által biztosított hozzávalókból, régi receptek alapján készült ételeket, vagy az isztriai domboldalakon termett szőlőből készült borok különleges zamatát.

Látnivalók Isztrián: Umag, Novigrad, Porec, Vrsar, Lim-csatorna, Rovinj, Vodnjan, Brijuni Nemzeti Park, Pula, Medulin, Labin, Rabac, Pazin, Groznjan, Motovun, Hum. Kifejezetten ajánlott megtekinteni az ókori épületmaradványokat, a ferkicki romokat.

Ajánlott útvonal: Budapest- Letenye- Zágráb- Karlovac- Rijeka- Pazin- Porecs- Umag (kb. 600 km)

Videó a félszigetről: https://www.youtube.com/watch?v=VEG8YTW61yk