BÁRHOVA UTAZNA, MIELŐTT DÖNTENE KÉRJEN TŐLÜNK IS AJÁNLATOT, LEHET MI ADJUK A LEGJOBBAT! istria@istria.hu

Magazin

Korcula szigete - Istria Magazin

Ha Korcula szigetén nyaral, ezt a teraszt feltétlenül ki kell próbálnia az Óvárossal szemben. Nyáron a kompok sűrűn indulnak Orebic kikötőjéből, de mielőtt elindulna a kikötői étterembe mindenképp térjen be akár csak egy kávéra, az étterem hangulata és ételeinek minősége megér egy kis pihenőt.
 


A kb. 47 kilométer hosszú és 8 kilométer széles Korcula, azaz helyesen Korčula az Adria legzöldebb szigete, és 16 ezer lakosával a második legnépesebb horvát sziget Krk után, valamint az egyik legnépszerűbb, és leglátogatottabb horvátországi célpont. Középkori házai, szűk sikátorai, és gyönyörű természeti környezete az egyik legszebb, sokak szerint "a" legszebb horvát szigetté teszik. A sziget szépsége, sok napsütéses órája, és csodálatos környezete nem csak ma vonzza a turistákat: itt már az újkőkorban is laktak, majd megjelentek a görögök, a rómaiak, és a velenceiek, mely népek egyedülállóan gazdag kulturális emlékeit szigetszerte felfedezhetjük. A sziget szépségét az a legenda is bizonyítja, mely szerint Poszeidón, a tenger istene a gyönyörű Kerkyrának ezt a szép szigetet adományozta. A sziget nagy részén mediterrán növényzetet találhatunk, és a sziget borai is kiválóak. Korculát sokszor "kis Dubrovniknak" hívják, és sok tekintetben tényleg elképesztő a hasonlóság.

Korcula strandjai

Korcula homokos strandjairól ismert, a legszebbek közülük Lumbarda közelében, 6 kilométerre, keletre Korcula városától vannak, ezek a Bili Zal és a Przina strandok. De Korcula városától kb. negyed óra gyaloglással is elérhető egy homokos part.

Gasztronómia

A tenger Korčulánál kiváltképpen gazdag halakban, a tenger melletti földeken pedig édes füge, az aranysárga olivaolaj alapanyaga, a lédús olajbogyó terem; a borászatok ontják az állandó napsütés érlelte szőlőből készült borokat. Ha a fehér bor kedvelői, válasszanak a Pošip, Maraština, Rukatac vagy Grg borok közül, akik pedig a vörös bort részesítik előnyben, nekik a Plavac és Admiral borokat ajánljuk. A szigetvilág jellegzetes éneke, a klapa mellett próbálják ki a helyi specialitásokat: sonkát olívabogyóval, rizottót, melyet szinte a kemencéből tálalnak fel, kagylókból készült finomságokat - melyeknek receptjét féltékenyen őrzik generációról generációra.

Sport

Korčula-sziget a sportolási lehetőségek teljes tárházát sorakoztatja fel: búvárkodhatnak, úszhatnak, de a vitorlázás kedvelői is élvezhetik kedvenc időtöltésüket, hiszen a számtalan kis öböl ideális helyet kínál a lehorgonyzásra. A tengeri élővilág iránt rajongók választhatnak a minden településen megtalálható búvár klubok közül. A szárazföldi sportok és a friss levegő szerelmesei pedig bérelhetnek biciklit vagy gyalog vághatnak neki a sziget felfedezésének. Ha a környéken is szeretnének kirándulni, látogassanak el a Pelješac-félszigetre vagy a Brač-szigetre, a szörfölés paradicsomába!

Szórakozás és éjszakai élet

Korčula azon kevés helyek egyike a mediterrán térségben, ahol még élnek a vitézi játékok hagyományai, melynek szabályai még a középkorból hagyományozódtak. Piros-fekete korhű viseletben egymással szemben felsorakozott hadseregek versengenek egymással a kiválasztott lány kegyeiért. Míg a fehér korčulai kővel kirakott főtéren felsorakozott harcosok vívnak, a nézők visszarepülnek az időben a XIV. századba, amikor a szigeten megteremtődtek a vitézi játék hagyományai. Esténként egy kávéházban üldögélve élvezhetik a sziget békés és zavartalan atmoszféráját.

Kategória: Horvátország | Utoljára módosítva: 2017-07-17