BÁRHOVA UTAZNA, MIELŐTT DÖNTENE KÉRJEN TŐLÜNK IS AJÁNLATOT, LEHET MI ADJUK A LEGJOBBAT! istria@istria.hu

Mljet-sziget

Horvátország nagyobb szigetei közül Mljet (olaszul: Meleda) a legdélebbi, és a legkeletebbi. A sziget területe 98,01 km2, lakosainak száma mindössze 1111, de természetei szépségei megszámlálhatatlanok. Számos weboldalon, útikönyvben, toplistán Horvátország egyik legszebb helyének jelölik. Mljet csodálatos mindazok számára, akik nyugalomban, békességben, mindentől távol, paradicsomi környezetben szeretnék eltölteni a nyaralásukat. A sziget ideális hegymászásra, és biciklitúrákra is. De Dalmáciában nyaralva, egy napos kirándulás keretében is érdemes megtekinteni a szigetet.

Mljet területének 72 százaléka erdő, földrajzát két tó is alkotja. A tavak, és a tenger egyszerűen kristálytiszták. A szigetet a vad természet uralja, melyet az embernek nem sikerült elrontania. A sziget területének felét egy ősi nemzeti park teszi ki. Mljet két tava a Nagy tó (Veliko Jezero) és a Kis tó, a sziget nemzeti parkjának leglátványosabb részei. A Nagy tó területe 1,45 km2, legnagyobb mélysége 46 méter. A közepén lévő szigetén egy 12. századi bencés kolostor, a Szűz Mária kolostor áll, ahova óránként induló hajókkal lehet eljutni.

Mljet legnagyobb települése a 335 lakosú Babino Polje, a legtöbb látogató a tengerparti településekre érkezik: a legnépszerűbbek Pomena, Polace, Sobra, és Saplunara.

Mljet Nemzeti Park
A nemzeti park, két tavával (Veliko Jezero és Malo Jezero), melyeket a tengerrel egy keskeny csatorna köti össze, Mljet legszebb része. A nagyobb tó, a Veliko Jezero 145 ha területű, legnagyobb mélysége 46 m, míg a kisebb, a Malo Jezero 24 hektáros, és akár 29 m mély. A Veliko Jezero tó közepén egy kis szigetecske, a Sv Marija található, ahol egy 12. századi bencés kolostor áll; ma étterem működik benne. A Nemzeti Park Pomane, és Polace településéről érhető el.