BÁRHOVA UTAZNA, MIELŐTT DÖNTENE KÉRJEN TŐLÜNK IS AJÁNLATOT, LEHET MI ADJUK A LEGJOBBAT! istria@istria.hu

Pag-sziget

Az Adria északi részén fekvő Pag Horvátország "csupán" 5. legnagyobb szigete (kb. 60 km hosszú, szélessége Pedig 2-10 km között változik), de az egyik leghosszabb partvonallal (302,47 km) rendelkezik. A 8000 lakosú sziget legnagyobb települése a 3121 fős Pag. Az észak-dalmáciai Pag egyáltalán nem egy átlagos horvát sziget (ha egyáltalán létezik átlagos horvátországi sziget): különlegessége többek között panorámája, melyhez kevés hasonló van Európában: fehér kopár síkságai, és hatalmas sziklái miatt az ember szinte a Holdon érezheti magát. A szigeten alig látni fákat, néhány olaj- és fügefaliget töri meg a fehérséget, a növényzetet rajtuk kívül különböző gyógynövények jelentik, melynek Pag híres juhsajtja a különleges ízét köszönheti. Sajtján kívül Pag csipkéjéről is nevezetes. Pag főleg sziklás tengerpartját kis öblök, és fokok színesítik. A fehérség az azúrkék tengerrel együtt tökéletes egyveleget alkot.

Pag északi részét komppal, míg déli részét hídon közelíthetjük meg, a hídról gyönyörködhetünk a gyönyörű vidékben, ráadásul csodás képek készíthetők. Pag az aktív nyaralást kedvelők körében is népszerű: 115 km hosszú hegyi kerékpárút hálózza be a szigetet, így csodálatos környezetben tekerhetnek a kétkerekűek kedvelői, illetve a búvárkodás, a vitorlázás, és persze a sziklamászás is kipróbálható itt. Povljansko és Kolansko madártani öröksége, és a Lun melletti természetvédelmi terület (melynek legöregebb olajfája több, mint 1000 éves és még ma is minden évben gyümölcsöt ad) szintén érdekesek lehetnek a természet kedvelői számára, hogy Pag minden elképzelhetőt nyújtson, arról a Novalja településen található Zrce strand gazdag, igen pezsgő éjszakai élete, és a remek bulik gondoskodnak.

 

Pag strandjai

Nem meglepő módon Pag főleg hangulatos, kopár, fehér sziklás strandokkal rendelkezik. Azonban homokos strandok is megtalálhatók a szigeten.
Az egyik homokos strand a Trincel, Stara Novaljában található, Novaljától északra, a városközpontba vezető úthoz közel, fák veszik körül. 10 km-re Novaljától pedig a Sveti Duh homokos strand fekszik. A belépő ide mindössze 5 Kuna. Ez a sziget egyik legszebb strandja.
A fiatalok körében legnépszerűbb strand a Novalja városban található, kavicsos Zrce strand, amit Horvátország Ibizájának tartanak Horvátország szerte egyedülálló, pezsgő éjszakai élete, négy szabadtéri klubja miatt. A klubok ráadásul a tánctéren kívül számos más szórakozási lehetőséget is kínálnak.
Pag egyik legszebb strandja a Rusica strand, a kavicsos tengerparton a lemenő nap fénye a sziklákat rózsaszínné változatja, és a Velebit hegyek kulisszái még szebbé teszik az élményt.
 

Pag város Horvátországban, Zára megyében.
Fekvése
A város Pag sziget keleti partján lévő védett öbölben található.
 

When I have gone to school, I've always spend a lot of time doing my homework. Now, when I'm a college student and need to write my assignment, I go to https://writemyassignmentuk.org/ educational resource. This platform provides professional help, which allows me to save enough time for my hobby.