BÁRHOVA UTAZNA, MIELŐTT DÖNTENE KÉRJEN TŐLÜNK IS AJÁNLATOT, LEHET MI ADJUK A LEGJOBBAT! istria@istria.hu

Ugljan-Pasman-sziget

Ugljan a zadari szigetvilág első, a szárazföldhöz legközelebb eső szigete. Az Ugljantól délkeletre található Pasman-szigettel egy híd köti össze. A Zadar környéki szigetek közül Ugljan a legfejlettebb. Területe 50,21 km2, tengerpartjainak hossza 74 km, lakosainak száma pedig közel 8000 fő. Az Adriai egyik legsűrűbben lakott szigetnéek számít. A szigettel szemben található Zadarból komppal, mintegy fél óra alatt lehet idejutni (a komp a sziget Preko településére érkezik).

A gyönyörű, idillikus természeti környezetben található kis sziget elsősorban a csendesebb, családi pihenést keresők számára ajánlható, és azoknak, akiknek nincsenek különleges igényeik. Meg kell említeni, hogy Horvátország számos szigete, és nyaralóhelye sok szempontból jóval többet nyújt Ugljannál. Ugljan, ugyanakkor, rendkívül nyugodt, pihentető kikapcsolódást tesz lehetővé. Akik egy kis aktivitásra is vágynak, azok a fürdés mellett jókat kirándulhatnak, kerékpározhatnak is, miközben felfedezhetik Ugljan szépségeit, gyönyörködhetnek a tájban, élvezhetik a mediterrán hangulatot, és a gazdag vegetációt. A szigeten búvárkodásra, kajakbérlésre, strandröplabdázásra, teniszezésre is lehetőség van. Ugljan éttermeiben pedig megkóstolhatók a tradicionális dalmát konyha legfinomabb fogásai.

I go to college and must do a lot of tasks to be successful in my studying. In cases when I'm overloaded with tasks, I ask someone to do my assignments for me as it's really better than trying to do everything at once. I like to go to this platform as I can find professional help here.
Több homokos strand is található itt: pl. a Mostir, ahol strandröplabda pályák is találhatók, ill. a Luka is homokos tengerpart.

Ugljan minden települése a sziget keleti részén fekszik, mivel a nyugati rész sziklás, és nehezen beépíthető. A szárazföld felöli részen húzódik a sziget egyetlen útja, amelyről letérők vezetnek Ugljan településeihez. A településeket autóbuszjárat köti össze.

Pasman szigetet vagy az Ugljan sziget felől lehet megközelíteni a két szigetet összekötő hídon keresztül, vagy a Tkon és Biograd között járó kompjárattal.

A 60 km2 területű és a közel három és félezer lakosú Pasman-sziget ugyan olyan felépítésű, mint az Ugljan sziget. Ezen a szigeten is csak egyetlen út található (ez is a sziget keleti partján) és erre az útra vannak felfűzve a pasmani falucskák. A sziget nyugati partszakasza (Ugljanhoz hasonlóan) sziklás és nehezen járható. Ennek a hasonlóságnak az a magyarázata, hogy ez a két sziget másfél évszázaddal ezelőttig egy sziget volt, ekkor ásták ki az Ugljan és Pasman sziget közötti tengeri átjárót. Innentől kezdve két különálló sziget Ugljan és Pasman. Néhány évtizede egy 210 méter hosszú híddal ismét összekötötték a két szigetet.

 

A Pasman sziget egy tökéletes választás a következő nyaralásunk megszervezéséhez. Egyrészt közel található Magyarországhoz - 650 kilométerre fekszik Budapesttől - másrészt, ugyan csak kevesen tudják, de Pasman tele van alig ismert, homokos strandokkal. Szinte minden településre jut legalább egy homokos tengerpart. Dobropoljana, Mrljane, Pasman, Kraj és Tkon mind-mind olyan település, ahol kevésbé ismert homokos strandokat találunk. Pasman strandjai mind ingyenesen használhatóak és keleti tájolásúak. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy pontosan a szemünk előtt fog felkelni a nap, viszont lenyugodni a strand mögött, Pasman sziget dombjai között fog. Sajnos így nem látjuk majd a hosszú nyári, izzó naplementéket.

Pasman látnivalói elsősorban természeti értékeiben mutatkozik meg. Kevés olyan sziget van még Horvátországban, ahol ennyi homokos strand lenne, illetve ennyire jó minőségű termőtalaj és édesvíz. Mindennek köszönhetően ennyire zöld a sziget. Ahogy a szigeten járunk számos szőlő- olíva- és gyümölcsültetvénnyel találkozunk majd. Érdemes a helyi piacon megkóstolni, mennyire finomak az itt termő gyümölcsök.