BÁRHOVA UTAZNA, MIELŐTT DÖNTENE KÉRJEN TŐLÜNK IS AJÁNLATOT, LEHET MI ADJUK A LEGJOBBAT! istria@istria.hu

Olaszország - Üzletek, árak

 

Üzletek nyitva tartása

lignano, jesolo, bibione, toszkána, olaszország, tengerpart, olasz tengerpart, olasz nyaralás, olasz szállás, apartman, szálloda, olasz apartman, olasz szállodaOlaszország legtöbb üzlete a hét minden napján 09.00 órától késő estig nyitva tart, de 12.00 és 16.00 óra között a szieszta idejére bezárnak.

Válogasson a kulináris specialitások közül: bor, olívaolaj, balzsamecet, likőrök (Limoncello, Amaretto) széles választéka várja Önt. Nehezen lehet ellenállni a színes jellegzetes emléktárgynak is, sok helyen találkozhatunk kerámiákkal, fafaragásokkal, vagy hagyományos módon készített hímzésekkel és csipkékkel is.

 

Árak

Olaszországban találni jó minőségű, de olcsóbb árukat is. Íme néhány irányadó bolti ár, melyekkel nem árt tisztában lenni az olasz nyaralás tervezésekor.

zsemle: kb. 0,15 €/db

2 literes ásványvíz: 0,17 €

10 db tojás: 1,45 €

gyümölcslé 12%-os, 1,5 literes: 0,85 €

szalámi, felvágott, 150gr: 1,39 €

tej, UHT: 0,79 €

sertéshús: kb.6 - 8 € /kg

 

Étterem árak - Toszkána

Senkit nem akarunk azzal áltatni, hogy olcsón is lehet gasztronómiai felfedezéseket tenni Olaszországban, Toszkánában meg főleg. Az Euro bevezetése óta nagyon megugrottak az éttermi árak, persze az is relatív, hogy kinek mi az olcsó vagy drága.

lignano, jesolo, bibione, toszkána, olaszország, tengerpart, olasz tengerpart, olasz nyaralás, olasz szállás, apartman, szálloda, olasz apartman, olasz szállodaToszkánában a jó kínálat és ár aránya azt jelenti, hogy 20-25 Euro egy klasszikus menüsor: előétel, első és második fogás, desszert, víz és kávé. Néhány helyen belefér még fél liter házibor, és a grappa a kávé után. Ez az árkategória azonban minden eleganciát nélkülöz, csak úgy háziasan, kockás terítővel, ami azért –valljuk be- igazán hangulatos tud lenni. Aki ezeket a helyeket szereti felkutatni, annak érdemes az atrattoria, vagy osteria nevezetűeket keresnie, nem pedig a ristorante feliratúakat, de ez egyáltalán nem törvényszerű.

Olaszországban elterjedt a pane e coperto (kenyér és teríték) szokás. Ez azt takarja, hogy onnantól kezdve, hogy asztalhoz ültünk, már felszámolnak nekünk fejenként 2-3 Eurot, mielőtt bármit is rendelnénk. Ezt a furcsa szokást ellensúlyozza szonban, hogy nem tesznek a számlára 10% szervízdíjat, és nem várják el a borravalót.

lignano, jesolo, bibione, toszkána, olaszország, tengerpart, olasz tengerpart, olasz nyaralás, olasz szállás, apartman, szálloda, olasz apartman, olasz szálloda